Presentatie R1 Sjaak

Op een forum op internet las ik dat R1 Sjaak op 24 maart naar Ulestraten kwam om een presentatie te geven over zijn wereldreis met de motor. Ik besloot een mailtje rond te sturen om te kijken wie er mee wilde. Samen met Franka, Peggy & Harold ben ik ernaartoe geweest. Harold & Franka Hadden de presentatie enkele jaren geleden al

eens gezien , maar zij vonden het zeker de moeite waard om er nog eens heen te gaan.

Nu heeft Sjaak zich in het hoofd gehaald om een trip over het poolijs te maken, deze reis moet in 2013 plaatsvinden. Om geld in te zamelen om deze reis te bekostigen geeft Sjaak lezingen en verkoopt hij een boek over zijn reis ,wat ik natuurlijk gekocht heb, en hij voor mij gesigneerd heeft. Verder verkoopt hij T-shirts en nog veel meer. Ook stond Sjaak’s Yamaha R1 er, man wat ziet dat ding eruit. Na de Fireblade-wereldreis, waarin Sjaak 160.000km aflegde in 39 landen, was hij ongeneeslijk besmet met het reisvirus. De eenmalige wereldreis moest een vervolg krijgen, maar daarvoor zou eerst het benodigde geld bijeen moeten worden verdiend. Hij begon met het schrijven van reisverslagen en ’t geven van diapresentaties in binnen- en buitenland, want terugkeren in een huisje-boompje-beestje-sleur wou en kon hij niet meer. Tussendoor smeedde hij nieuwe reisplannen. Daarvoor werden diverse sponsoren gezocht en gelukkig ook gevonden. Vanwege burgeroorlogen en ‘t niet bestaan van wegen, was het vanaf daar sinds jaren niemand meer gelukt om zonder verscheping of vlucht omlaag te komen.

De oplossing, hoe dié barrières te slechten, zou zich vanzelf wel aandienen op het moment dat ze dichter in de buurt kwamen, was z’n instelling en daarvoor bestond dan ook geen plan. Dat was er wel voor het zuidelijk deel van Afrika, waar hij nog

een rondje door de gehele punt wou gaan maken. Van daar zou de reis met een boot of vliegtuig naar Zuid-Amerika gaan. Daar wou hij alle landen op het vasteland bereizen. Afhankelijk van de seizoenen en dus het weer, zou hij daar ter plekke pas zijn route bepalen. Midden-Amerika zou hij door alle landen zigzaggend aan elkaar te rijgen helemaal te zien krijgen.

Sponsoren, motorbladen, vrienden en kennissen, iedereen vroeg hoe lang de reisdeze  keer ging duren. Hij wist dat dit zolang zou zijn als dat ie nodig zou hebben, maar omdat niemand genoegen zou nemen met zo’n uitspraak antwoordde hij: “Ongeveer drie jaar.” Dit was deels gebaseerd op een grove schatting aan de hand van ervaringen uit z’n vorige lange reis en deels uit het feit dat er maar voor die tijdsduur genoeg centen waren. Het werd uiteindelijk 5 jaar en 5 maanden voordat hij op 5 augustus 2006, na zo’n 250.000km door 75 landen te hebben gereden, zijn avontuur officieel afsloot bij Yamaha Nederland in Schiphol-Rijk.

Als je ooit de kans krijgt om naar de presentatie van Sjaak te gaan, zeker doen.

Boy

Webmaster MVC Boszicht